Logo Szkoły

SZKOŁA PODSTAWOWA
im. Marii Konopnickiej w Radolinie

Godło Polski Gmina Golina BIP
spradolina
^
A A A A

AKTUALNOŚCI

Znaleziono 1087 aktualności
nowsze   starsze


X Gminny Przegląd Tańca już za nami

>>> 2019-02-25 --> id: 433

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimg

21 lutego 2019 r. w Szkole Podstawowej im. Juliusza Słowackiego swoje umiejętności pokazały dzieci i młodzież ze wszystkich szkół i przedszkoli w naszej gminie. Hasło przewodnie tegorocznego przeglądu brzmiało: „Na cygańską nutę”. Szkołę Podstawową im. Marii Konopnickiej w Radolinie reprezentowały dwie grupy taneczne: grupa przedszkolna „Radolinki” oraz starsze dziewczynki z kółka tanecznego.

Nasze uczestniczki zaprezentowały wysoki poziom taneczny oraz kolorowe i przepiękne stroje cygańskie. Wywarły one ogromne wrażenie na publiczności jak i rodzicach naszych tancerek. W podzięce za występy wszystkie grupy otrzymały z rąk dyrektor Ewy Kutnik oraz przewodniczącej Rady Rodziców Bożeny Gradeckiej okolicznościowe dyplomy oraz upominki.

Zgodnie z zamysłem organizatora X Gminnego Przeglądu Tańca: tego typu impreza miała służyć rozwijaniu zdolności tanecznych oraz promowaniu indywidualnych umiejętności w środowisku lokalnym. Zamierzone cele zostały osiągnięte, a znakomite humory przy dobrej zabawie udzieliły się wszystkim – zarówno uczestnikom jak i publiczności.

Emilia Napierała

Spektakl

>>> 2019-02-19 --> id: 431

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimg

W dniu 15.02.2019 r. przedszkolaki oraz uczniowie klasy I i II uczestniczyli w wycieczce autokarowej do Konińskiego Domu Kultury na musical „Co w trawie piszczy?”.

Celem wyjazdu było: podniesienie kompetencji kulturalnych w zakresie odbioru sztuki poprzez udział w spektaklach oraz przybliżenie uczestnikom nieznanej formy teatralnej jaką jest musical.

Wspaniałe stroje, scenografia, muzyka, gra aktorska i scenariusz to wszystko sprawiło, że jesteśmy pod wrażeniem tego spektaklu. Dzieci doświadczyły wielu przeżyć, uśmiechały się szeroko i z ogromnym zainteresowaniem śledziły losy bohaterów: pająka, biedronki, muchy, motylka i konika polnego. Fantastyczna przygoda mieszkańców łąki, a przy tym zaskakujące zwroty akcji połączone ze znakomitym humorem udowodniły, że chociaż wszyscy tak bardzo się od siebie różnią to, tylko wspólnymi siłami mogą pokonać wszelkie trudności i dokonać czegoś NAPRAWDĘ WIELKIEGO. Morałem płynącym z musicalu było hasło: “W grupie siła” -wszystko jesteśmy w stanie zrobić jeśli razem działamy.

To wzruszające, ale i zabawne widowisko wlało w serca młodego odbiorcy dużo ciepła i radości. Dzieci jeszcze w autokarze długo dzieliły się wrażeniami z obejrzanego przedstawienia.

Emilia Napierała


Walentynki w naszej szkole

>>> 2019-02-18 --> id: 432

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

Do tradycji naszej szkoły przeszedł już coroczny zwyczaj obchodzenia walentynek.
Walentynki, czyli Święto Zakochanych, zwane również Dniem Świętego Walentego obchodzone jest 14 lutego. W tym dniu wysyła się listy lub kartki do ukochanej osoby z wyznaniami miłości. To jedno z najpopularniejszych świąt, gdzie młodzi ludzie obdarowują się kartkami, z charakterystycznym symbolem tego święta: czerwonym serduszkiem. Do Polski zwyczaj walentynkowy dotarł w latach 90-tych XX wieku i szybko przyjął się wśród młodzieży.

Na korytarzach szkolnych w tym dniu gościł kolor czerwony lub elementy stroju w tym kolorze np. opaska, papierowe serce. Bibliotekarz szkolny p. Magdalena Lewartowska przygotowała informacje dotyczące osoby Św. Walentego, jego kultu i relikwii. Niewątpliwie największą atrakcją była Poczta walentynkowa. To doskonała okazja , aby wyznać miłość swojej sympatii. Co ważne można to zrobić anonimowo. Miłosne wyznania były zbierane do specjalnego pojemnika , a następnie rozdawane w klasach przez p. Bernadettę Kucharską i panią Emilię Napierałę.

Magdalena Lewartowska


Oferta edukacyjna ZSEU w Żychlinie

>>> 2019-02-15 --> id: 429

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

W środę, 13 lutego odwiedzili nas goście z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie, aby przedstawić uczniom klas VII i VIII ofertę edukacyjną na rok szkolny 2019/2020. Wizyta miała na celu rozwijanie świadomości zawodowej.

Młodzież w towarzystwie swoich pedagogów opowiadała o kierunkach kształcenia, sposobach rekrutacji oraz zaletach nauki w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych. Miło nam, ponieważ nasz absolwent Adam Korzeniewski uczy się w ZSEU i był jednym z prelegentów. To właśnie dzięki jego inicjatywie odbyło się to spotkanie.

Nasi uczniowie mieli okazję porozmawiać ze starszymi kolegami na temat ich szkoły i rozwiania wszelkich wątpliwości, a  także obaw. Uzyskaliśmy wiele cennych informacji na temat nauki w technikum, liceum i szkole branżowej, a także dowiedzieliśmy się, że Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdziła, iż Technikum w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 i otrzymało tytuł „Brązowej Szkoły 2019”. Gratulujemy!

Dziękujemy naszym gościom za sympatyczną i pouczającą wizytę oraz wspaniałą prelekcję. Serdecznie pozdrawiamy! Do zobaczenia w kwietniu na „Drzwiach Otwartych” ZSEU w Żychlinie :)

Pragniemy poinformować, że do wojewódzkiego etapu w konkursie „Las i jego użytkowanie, a środowisko naturalne człowieka” organizowanego przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Leśnictwa i Drzewnictwa w Kaliszu zakwalifikował się nasz absolwent, a teraz już uczeń Technikum ZSEU w Żychlinie: Adam Korzeniewski!
Gratulujemy Adamie i życzymy powodzenia w kolejnym etapie. Jesteśmy dumni z Ciebie i trzymamy kciuki!

Doradca zawodowy

Bernadeta Kucharska

Na czym polega praca w pizzerii?

>>> 2019-02-15 --> id: 430

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimg

Uczniowie klasy IV wraz z wychowawcą postanowili dowiedzieć się na czym polega praca pizzermana. W związku z tym, po zajęciach dydaktycznych udali się do pizzerii, aby przeprowadzić wywiad z przedstawicielem tego zawodu i poznać tajniki wypiekania pizzy, czyli tradycyjnego włoskiego dania.

Okazało się, że aby zostać pizzermanem, bardzo przydatne może być wykształcenie gastronomiczne. Posiadanie ogólnej wiedzy kucharskiej na pewno będzie pomocne podczas przyrządzania pizzy. Zwykle pracodawcy od kandydatów na pizzermana oczekują aktualnej książeczki sanepidu, doświadczenia zawodowego, czasem także umiejętności przyrządzania innych potraw, np. makaronów, sałatek czy hamburgerów. Oprócz pizzy serwowanej w  wielu lokalach, istnieje też pizza przyrządzana w sposób tradycyjny w bardziej ekskluzywnych lokalach wyspecjalizowanych w jej produkcji. Praca w obu rodzajach pizzerii, mimo iż polega na tym samym, może się znacznie różnić zarówno pod względem samego procesu przygotowywania, jak i w zakresie oczekiwań pracodawcy.

Uczniowie z zaangażowaniem prowadzili rozmowę z panem przygotowującym pizzę i zadawali wiele pytań, a także degustowali pizzę. Celem spotkania było kształcenie preorientacji zawodowej oraz zdobywanie wiedzy o kolejnych zawodach.

Bernadeta Kucharska

Naukowa wycieczka do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

>>> 2019-02-11 --> id: 428

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

Słyszę i zapominam
Widzę i pamiętam
Robię i rozumiem.

Konfucjusz

6 lutego 2019r. uczniowie ze szkół podstawowych z Radoliny, Przyjmy, Kawnic i Goliny uczestniczyli w wycieczce naukowej na Wydział Medycyny Weterynarii i Nauki o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na Wydziale przywitał nas prof. dr hab. Adam Cieślak, który wygłosił wykład na temat pierwotniaków. Następnie uczniowie wykonywali preparaty pod mikroskopem, obserwowali komórki pierwotniaków i barwili płytki szkieletowe. Po tej części laboratoryjnej młodzież zwiedziła Katedrę Fizjologii i Biochemii Zwierząt. Uczestnicząc w wykładzie prowadzonym przez dr Ewę Pruszyńską – Oszmałek i dr Pawła Kołodziejskiego dowiedzieliśmy się min. jaką funkcję pełni trzustka i żółć w organizmie oraz na czym polega metabolizm. W części doświadczalnej młodzież badała ciśnienie oraz wpływ żółci w organizmie na trawienie tłuszczów. Uczniowie pracując w laboratorium, choć przez chwilę mogli poczuć się jak „prawdziwi studenci”.

Na zakończenie należy dodać, iż głównymi celami wycieczki było kształcenie umiejętności poznawczych i rozwijanie zainteresowań przyrodniczych.
Z pewnością zostały one osiągnięte w stu procentach. W harmonogramie wycieczki był też czas na zwiedzenie Rynku w Poznaniu i ciepły posiłek w McDonald. Zadowoleni i pełni wrażeń wróciliśmy do domu. Naukowa wycieczka do Uniwersytetu Przyrodniczego została zorganizowana przez p. Ewę Wróbel i p. Anetę Nowak. Opiekę nad młodzieżą sprawowała również p. dyrektor Halina Warzychowska i p. Bernardeta Kucharska.

Pracownikom Uniwersytetu Przyrodniczego dziękujemy za ogrom przekazanej wiedzy i ciekawą lekcje przyrody.

Ewa Wróbel



„Dziś dla babci słońce mamy i całuski dla dziadziusia, dziś życzenia wnuczek składa i piosenki śpiewa wnusia…”

>>> 2019-02-06 --> id: 427

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

Babcie i Dziadkowie zajmują szczególne miejsce w serduszku małego dziecka i są bardzo ważnymi osobami w jego życiu. Dlatego, Dzień Babci i Dziadka obchodzimy w naszej szkole bardzo uroczyście. Z tej okazji przedszkolaki oraz uczniowie kl. I- III w dn. 05.02.2019r. zaprosili swoje kochane babcie i dziadków na specjalnie przygotowany dla nich program artystyczny. Dzieci recytowały wiersze, śpiewały piosenki i tańczyły.
W przygotowanych programach artystycznych wnuczęta wyraziły swoją miłość i wdzięczność do ukochanych osób. Mali artyści z przejęciem odtwarzali swoje role, a czcigodni goście ze wzruszeniem odbierali czułe słowa, kierowane pod ich adresem. Niejednej babci i dziadkowi zakręciła się łza w oku.Następnie wręczyły swoim ukochanym babciom i dziadkom przygotowane samodzielnie upominki oraz słodkie kwiatki.W dalszej części uroczystości niecodzienni goście zostali zaproszeni na słodki poczęstunek a następnie wspólną zabawę z wnuczętami.
Pełne radości i uśmiechu twarze zaproszonych gości pokazały nam, jak ważne są takie spotkania i wspólnie spędzony czas razem z wnukami.
To były naprawdę wyjątkowe chwile, pełne radości i zadumy.

Mamy nadzieję, że wspólnie spędzone w tym dniu chwile na długo pozostaną w pamięci zarówno dzieci jak i Babć oraz Dziadków.
Kochanym Babciom i drogim Dziadkom jeszcze raz życzymy samych pięknych chwil w życiu i tego, aby zawsze byli dumni ze swych wnuków jak w tym dniu.

Emilia Napierała

Bernadeta Kucharska

Konkurs na Najpiękniejszą Szopkę Bożonarodzeniową „Anioły 2019”

>>> 2019-02-01 --> id: 425

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimg

W niedzielę 27 stycznia 2019 roku w Kościele pw. Św. Marii Magdaleny przy Klasztorze oo. Franciszkanów zostały ogłoszone wyniki 22. Przeglądu Twórczości Bożonarodzeniowej: Konkurs Szopek Bożonarodzeniowych 2019. Z naszej szkoły do konkursu zostały zgłoszone 3 szopki: wykonane przez oddział przedszkolny pod kierunkiem p. Emilii Napierały, kółko plastyczne ARTKOLOR (kl. II) i klasę IV pod kierunkiem p. Bernadety Kucharskiej.

Komisja artystyczna spośród zgłoszonych do konkursu 48 szopek postanowiła nagrodzić 25 prac. Bardzo nam miło, że znaleźliśmy się w gronie laureatów zdobywając nagrody. Dzieci otrzymały książki ufundowane przez Starostwo Powiatowe i Klasztor oo. Franciszkanów, a nagrody wręczył m.in. p. Witold Nowak – zastępca Prezydenta Konina.

W poniedziałek 28 stycznia podczas uroczystego apelu p. Dyrektor Alina Kozłowska gratulowała laureatom i życzyła dalszych sukcesów.
Brawo! Jesteśmy z Was dumni!

Bernadeta Kucharska

Naukowa wycieczka do Torunia

>>> 2019-02-01 --> id: 426

zdjęcieimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

Jest tylko jeden sposób nauki.
Poprzez działanie.

Paulo Coelho

21 stycznia 2019r. w ramach zajęć projektowych grupa uczniów szkół podstawowych z Goliny, Przyjmy i Radoliny uczestniczyła w wycieczce do Torunia, zorganizowanej przez p. Urszulę Jeziorną. Opiekę nad młodzieżą sprawowały: p. Ewa Wróbel, p. Bogumiła Kowalska oraz p. Anna Neneman - Koprowska. W programie zaplanowane były warsztaty chemiczne w Centrum Chemii w Małej Skali, podczas których młodzi naukowcy samodzielnie przeprowadzali doświadczenia chemiczne. Można było sprawdzić zmianę barwy wskaźników, zbadać właściwości kilku gazów, zidentyfikować substancje na drodze reakcji strącania osadów, dokonać rozdzielenia mieszaniny metodą destylacji. Wiele niezapomnianych wrażeń wywołał pokaz efektownych eksperymentów chemicznych. Było kolorowo i wybuchowo! Uczniowie własnoręcznie wykonali zapachową świecę, używając oryginalnych produktów, dodając wybrane zapachy, barwniki i ozdoby. Na sam koniec wycieczki zwiedziliśmy Starówkę i zakupiliśmy toruńskie pierniki.

Wycieczka była ciekawym pomysłem na naukę poprzez zabawę.

Ewa Wróbel



nowsze  nowsze   starsze  starsze